• coronata@si.t-com.hr
  • GSM: +385(0)98.211.140

APARTMANIMURTER - KORNATI

Murter, 04.12.2023. / 14:12:22

MURTER WEATHER
29.03.2016.

Zašto Murter?

Zbog svog geografskog položaja Murter je jedinstveno turističko odredište. Otok je s kopnom spojen pokretnim mostom koji omogućava dobru prometnu povezanost s ostatkom županije, te gradovima Šibenikom, Zadrom i Splitom. U blizini Murtera nalaze se čak dva nacionalna parka prirode, Kornati i Krka te parkovi prirode Telaščica i Vransko jezero. Zbog čistog mora, zraka i skrovitih uvala privlačan je onima željnima mirnog odmora. Već tradicionalno je omiljeno odredište nautičara, koji poznaju Murter kao gastronomsko središte te najbolju polazišnu točku prema Kornatima. Povećanjem ponude aktivnog odmora, kao i dolaskom zanimljivih glazbenih festivala, Murter postaje sve zanimljiviji i mlađim gostima, koji traže idealnu kombinaciju odmora i zabave. 

O MJESTU MURTER

Mjesto Murter najveće je, najstarije i najmnogoljudnije naselje na istoimenom otoku. Uz Murter na otoku se nalaze naselja Tisno, Jezera i Betina. Mještani Murtera vlasnici su većine posjeda na otocima u kornatskom arhipelagu te okolnom Murterskom moru. Stoga nije teško pretpostaviti da je život na otoku neraskidivo vezan uz more. Stari dio naselja sa starim kamenim kućama, Selo, nalazi se podno crkvice Sveti Rok. Mjesto se širi prema uvali Hramina, gdje se nalazi centar i ACI Marina te prema uvalama Slanica te Podvrške, jednim od najljepših pješčanih plaža u regiji.

Vrijedni arheološki nalazi starorimskog naselja Colentum govore o važnosti mjesta i položaja otoka još u antičkom dobu. Iako je velik dio Colentuma danas pokriven morem, još uvijek se mogu razgledati ruševine rimskih ljetnikovaca te freske i mozaici razasuti po kopnu. Iako postoji legenda da je otok Murter tijekom povijesti bio gusarsko gnijezdo te da odatle potječe naziv Izola del morte ili otok smrti, prevladava mišljenje da se naziv Murter odnosi na izdubljeno kameno korito koje se koristilo u proizvodnji maslinovog ulja, a zvalo se mortarium.

Apartments Murter Island Kornati National Park Croatia